Block Knights Contest 2018 – az első magyar blockchain verseny

Az első magyar blockchain tematikus startup és vállalkozási ötletverseny.

A verseny mottója: legyen a blokklánc második nyelve a magyar!

Verseny leírása: http://blockchaineum.hu/wp-content/themes/bceum/images/versenykiiras.pdf

A verseny célja: ígéretes blockchain porjekteket találni és megtalálni a legígéretesebbet, amely számára támogatást tudunk biztosítani.

E célból szeretnénk összegyűjteni, majd a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös szervezésben – a Corvinus Fintech Center révén – és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem aktív részvételével felmérni, kiértékelni és bemutatni az országban fellelhető összes blockchain technológiára alapuló, vagy ahhoz kapcsolódó vállalkozást vagy kidolgozott ötletet.

A verseny háttere:
A blockchain technológia jó eséllyel át fogja alakítani társadalmunkat és gondolkodásunkat a közeli jövőben. A bevonódó széles közönséghez ebből szinte kizárólag a Bitcoin meredeken feltörő árfolyama jutott el, illetve a hihetetlenül nagyszámú ICO-k kapcsán gyakran kerül terítékre, hogy megtévesztésről, átverésről van-e szó.

Véleményünk szerint a technológia közvetve Európa számára az utóbbi évtizedekben egyedülálló lehetőséget villantott fel, hiszen a 2000. évi fogadkozás, hogy a legversenyképesebb régió leszünk a világon, sajnos csak egy ígéret maradt, sőt az innováció szinte teljesen eltűnt. A 2008-as pénzügyi válság pedig oda ütött, ahol a legjobban fáj: a banki mérlegfőösszegek elolvadásával a hagyományosan banki finanszírozású európai KKV szektor magára maradt. Ez pedig további hátrányt idézett elő a hagyományosan tőzsdei finanszírozású és fejlett kockázati tőke befektetői kultúrával rendelkező Egyesült Államokkal, és az elképesztő likviditással rendelkező Ázsiával szemben. Ezen változtatott az ICO hullám, ami révén egy ötlettel lehet egész sok pénzt megfinanszíroztatni a közösséggel – ez pedig visszahozta az innovációt Európába, szükségből.

Magyarország ezzel szemben akár évszázados lehetőséghez is juthat: egy, a társadalmi modus operandit drasztikusan átalakító innováción előnybe kerülhetnek azok a szereplők, akiknél a status quo infrastruktúrája kevésbé épült ki. Az ilyen országok az ún. leapfrogging révén akár a fejlettebb régiókkal szemben is előnybe kerülhetnek. Magyarország számára ez az esély most adott, különösen mivel a fejlesztői kapacitás – nem kis részben a nemzetközi presztízsű BME-nek köszönhetően – jelentős és a szubjektív tapasztalatunk szerint a folyamatban lévő nagyobb projektekben is felülreprezentált a magyar csapattagok száma.

A Blockchaineum és a Corvinus Fintech Center közös víziója, hogy Budapest lehet Közép-Európa vitathatatlan blockchain központja, és Európa egyik nagy központja is, ha kihasználja erőforrásait. Erre jól rímel a kormányzat legutóbbi bejelentése, mely szerint stratégiai fejlesztési terület lett a blockchain és a fintech.

Lebonyolítás
A versenyzők gyakorlatilag egy pitch videóval neveznek, amely a rendezvény weboldalára kikerülve, a zsűri elbírálása alapján dönt a továbbjutásról.

Nem fejlesztői verseny
A projektek technológiai és üzleti megalapozottsága, valamint kidolgozottsága szerint osztályozza a zsűri. Ennek megfelelően a további döntések sem a technológiai készültség szerint születnek.

A zsűri:
– Dr. Anh Trinh Tuan, egyetemi docens, BCE; a Corvinus Fintech Center vezetője, a zsűri elnöke,
– Dr. Pataricza András, egyetemi tanár, BME Méréstechnikai tanszék
– Nagy Dániel, Ethereum alapítvány alvállalkozójaként dolgozik az Ethereum infrastruktúra fejlesztésén, valamint haladó kriptográfiát és kriptográfiai gazdaságtant tanít az ELTE-n.

Üzleti megalapozottság és technológiai relevancia
A verseny előrehaladtával a csapatok a fejlesztésük során tisztázzák és megoldják a felmerülő kérdéseket és a szembejövő üzleti, technológiai kihívásokat, amiben szakértő mentorok lesznek segítségükre a Corvinus Fintech Center vezetésével.

Egyetemi és vállalkozói proejktek
A versenyre a tervek szerint két kategóriában is várunk nevezéseket: edukációs célú (egyetemi) és az üzleti céllal futó (startup jellegű) projektek

A projekt előrehaladásáról a továbbjutók rendszeresen beszámolnak, majd egy elődöntő esemény révén választódnak ki a döntőbe jutó projektek. Az elődöntő után egy mentorálási időszak indul egészen a döntőig Dr. Anh Trinh Tuan és a Corvinus Fintec Center vezetésével. Az elődöntő helyszíne és ideje a későbbiekben kerül kihirdetésre.

Díjazás
A verseny a víziónknak megfelelően nem tárgyi nyeremény fókusszal zajlik. A célunk, hogy érdekes, ígéretes és megvalósítható projekteket találjunk, adjunk számukra nyilvánosságot, illetve segítsük őket a megvalósulásban.

A győztesek számára a szervezők és szakmai partnereik biztosítanak ICO támogatást (media, szakmai, üzleti, stb…)

Ennek érdekében egy üzleti tanácsadó testület is felállításra kerül
Debreczeni Barnabás és Csabai Csaba vezetésével, akik a projektek versenyhelyzetben való megmaradásának esélyeit
A verseny döntőjére a Blockchaineum 2.0 eseményen kerül sor.

Jelentkezés módja: Pályázati videó elküldése a szervezőknek.
Videó hossza: maximum 3 perc
Videó formátuma következő lehet:.MOV; .MPEG4; .MP4; .AVI; .WMV

A videós anyag pályázatra való beküldése:
Az elkészült videó anyagot Dropbox vagy Google Drive fiókba kell feltölteni és a megosztható linket a pályázati anyag beküldésekor be kell írni a regisztrációs form megfelelő mezőjébe.

A pályázati videók a Blockchaineum YouTube csatornájára fognak kikerülni, a zsűri értékelése után pedig beágyazott formában elérhető lesz a Block Knights’ Contest hivatalos oldalán, ahol a látogatók is értékelhetik a pályaműveket.

Jelentkezési határidő: 2018. március 18. 23:59

Bővebb infó: www.blockchaineum.hu