A FinTech Menedzsment program záró prezentációi

A hallgatói projektek nyilvános bemutatásával zárult a Budapesti Corvinus Egyetem (és a régió) első FinTech Menedzsment programja. A programon eltérő tapasztalatú és hátterű hallgatók vettek részt, akik az egy éves program során megismerhették a FinTech terület pénzügyi és informatikai hátterét, nemzetközi banki és startup példákat, valamint a fintech kezdeményezések létrehozásához szükséges módszertani ismereteket.

De a legnagyobb feladatot ugyanakkor a megtanultak gyakorlatba való átültetése, a hallgatók által feltárt problémákra adott megoldások kidolgozása jelentette, csoportos – ún. capstone – projekt keretében. A képzés ideje alatt a csapatok mind a problémát, mind a megoldásaikat validálták, viszgálták az esetlegesen létező nemzetközi és hazai megoldásokat, megoldási prototípust alakítottak ki, azt tesztelték, és üzleti tervet készítettek.

A képzés során 4 capstone  projekt került kidolgozásra, melynek eredményeit szaktértőkből álló zsűri, valamint meghívott vendégek előtt mutatták be a végzősök.


Pool4you – The  next generation corporate lending platform

   A projekt keretei között a csapat olyan cégek közötti alternatív hitelezési rendszert dolgozott ki, mely lehetőséget biztosít arra, hogy tágítsuk a hitelben részesülő vállalatok körét, míg más vállalatok szabad pénzeszközeiből hozamot lehet biztosítani – mindezt banki szereplők közbeiktatása nélkül.

A hagyományos hitelezési modell elsősorban a kis kockázatú hitelvevőkre koncentrál, melyből a kockázatoabb ügyfelek már kiszorulhatnak, ugyanakkor más feltételek mellett már többen is hitelképesek lehetnek. A decentralizált hitelezés feltétele ugyanakkor egy alternatív, ugyanakkor automatikus scoring rendszer kialakítása.


SIM – Self Insurance Manager

Biztosítással szinte mindenki rendelkezik, szinte több területen is, sokszor úgy is, hogy elfelejtette, hogy rendelkezik vele. Legtöbbször gondot okoz, hogy nem tudjuk mire van, mire nincs biztosításunk? Szándékunk ellenére nem vagyunk-e túl- vagy alulbiztosítva? Tudjuk-e mekkora fedezetet nyújt a biztosításunk? Mikor érdemes felülvizsgálni, megújítani a meglévő biztosításunkat?

A csapat ezek kihívások kezelésére egy olyan applikációt javasol, melybe fel lehet tölteni a biztosítási kötvényeket, biztosítási adatokat, és a rendszer összesíti ezen információkat, és így választ tudni a felmerülő kérdésekre.


YOYO – Gyermekek tudatos pénzügyi nevelése

Aki szülő, sokszor szembesül azzal, hogyan érhető el, hogy a gyerekek megismerjék a pénz fogalmát, értékét, ajándékaik nagyságát. Hogyan lehet a gyerekeket tudatosabb pénzügyi gondolkodásra ösztönözni, hogyan lehet a családtagokat bevonni ezen folyamatba?

A csapat által kialakított alkalmazás abban segít, hogy a gyerekekkel kialakítható, milyen ajándékoknak örülnének, erre elkezdhetnek gyűjteni – akár családtagok ajándékai, akár saját házimunkájuk, zsebbpénzük, stb. terhére.


Okos bevásárlókocsi – egy lépéssel közelebb a jövő bevásárlásához

A hagyományos bevásárlási folyamat kapcsán a csapat a sorbanállás problémáját vizsgálta capstone projektje során. A szupermarketek többféle megoldással is kísérleteznek a vásárlási folyamat felgyorsítására, esetlegesen kényelmesebbé tételére (pl. scannelő bevásárló alkalmazás, Amazon Go), a csapat ennek kimondottan hazai megvalósítási lehetőségeit vizsgálta.

A megoldást egy olyan okos bevásárló kocsiban látják, mely automatikusan felismeri a belé helyezett, vagy éppen abból kivett árucikkeket, majd a vásárlást mobil alkalmazáson keresztül engedi lezárni, és kifizetni a termékek értékét. A megoldás segíteni az adott árucikkek megtalálásában, az áruházakban való célirányos mozgásban is.